lördag 22 november 2008

Religionsdialog i Sigtuna

Just nu befinner jag mig i Sigtuna på en religionsdialogshelg i fredens tecken. Kristna Fredsrörelsen har tillsammans med oss i Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa tagit ett gemensamt initiativ för en dialoghelg mellan svenska muslimer och kristna. 25 stycken fredsentusiatester finns nu samlade på Sigtuna folkhögskola för att försöka skapa en dialog och förhoppningsvis komma fram till hur man kan arbeta konkret för att skapa fred tillsammans. Vi har lyft upp hur man kan föra en dialog, stödet för dialog i de båda religionerna (återkommer med islams syn på detta som svar på Sebastians förra inlägg) och fredsbudskapet i islam och kristendom. Vidare har vi lyft upp exempel på hur samtal och dialog mellan kristna och muslimer lett till faktiska resultat i fredsbyggande i tex Sudan och Nigeria. Vi har lyft upp olika projekt som tex fredsagenternas resa till Egypten där man besökte den koptiska förtryckta minoriteten.
Vidare hade vi även en fredsforskare från Uppsala universitet som visade hur religionens påverkan i konflikter ändrats. Han spekulerade även i om huruvida religionsdialog kan ha bidragit till en nedgång i konflikter med religiösa kopplingar. Vikten av dialog ter sig här väldigt tydlig.

I morgon ska vi inshallah (om Gud vill) konkretisera hur vår dialog kan gå vidare.

Det är en kul händelse som jag ville lyfta i denna blogg och inbjuda er som är intresserade att delta i denna start på dialog att delta i framtiden. Vi saknar det judiska deltagandet som hade kunnat berika helgen.

Detta inlägg är inte riktigt i linje kanske med vad bloggen ska ta upp, men jag tycker det är viktigt att visa på de dialoger som förs i Sverige idag.

Inga kommentarer: