torsdag 30 oktober 2008

Religionsdialog i Sverige

Något som känns hett och nytt och i tiden är religionsdialog. Dialog i sig har alltid vart viktig för mänskligheten.
Så här definierar wikipedia ordet:

Dialog kommer från grekiskan och betyder genom samtal. Etymologin bakom ordet (grekiska: διά (diá, genom) + λόγος (logos, tal, språk)) reflekterar inte nödvändigtvis hur ordet används. På grund av likheter mellan prefixen διά- (diá-, genom) och δι- (di-, två) kan man tro att en dialog alltid utspelar sig mellan endast två parter. Jämför monolog.

Söker man däremot på ordet religionsdialog kommer det upp olika förslag där ordet ingår, alla handlar om kristenheten och dess arbete med dialog. Så att diskutera mellan olika religioner ter sig inte lika vanligt och omfattande.

Denna blogg ska vara ett utbyte av tankar och ideér mellan tre (förhoppningsvis) religioner. Kristendomen, judendomen och islam. Tanken är att reflektera över saker som händer i vår samtid i Sverige och i världen utifrån vår religiösa identitet men även som svenskar och som medmänniskor. Vi är inga religiösa experter imamer, präster eller rabbiner. Vi är bara en vanlig musse, jude och kristen som vill föra en dialog och kanske överbrygga några av de broar och fördomar som finns i samhället mot våra livsåskådningar och mellan oss som skriver.

Kanske kan vi lyfta upp svåra frågor i ljuset, kanske blir det bara enkla samtal.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Sophia sa...

Åh, så roligt! Snygg design och allt. :) Ska bli jättekul att ta del av dina och Sebastians tankar.